Pengene eller livet #1: Hamsterhjulet

Hamsterhjulet – vi kender alle dette billede på en tilværelse med fuldtidsjobs, regninger der skal betales, for mange ting der skal nås og for lidt tid. Det er et malende billede, hvor man for sit indre øje ser små dyr, der løber og løber rundt i et hjul, men som i sagens natur ingen vegne kommer. Udefra set virker det totalt meningsløst – hvorfor springer de dog ikke bare af? Men dybest set har man også fornemmelsen af, at når de først er i hjulet, kan de ikke stoppe – hvis de andre dyr fortsætter med at løbe, risikerer de at blive slynget af eller løbet over ende.

Jeg tror, at rigtig mange parcelhusejere kender fornemmelsen af hamsterhjulet, hvor beslutninger ofte tages af mangel på tid.

Cykle eller tage bilen? Lave mad eller købe take-away? Reparere eller smide ud og købe nyt?

Det er et privilegium at have råd til at købe egen bolig. Især omkring de store byer stiller høje priser større og større krav til, hvor meget man skal tjene for at have råd til eget hus.

Men privilegiets skyggeside er gæld. For at kunne betale, hvad man skylder banken, er det for de fleste nødvendigt at arbejde, ofte i to fuldtidsjobs. Hvis man samtidig har familie, kommer det nemt til at ende i det velkendte hamsterhjul.

Gælden binder mange i en cyklus af forbrug og arbejde, hvor beslutninger ofte tages ud fra, hvordan man kan spare tid og gøre ting hurtigere eller nemmere.

De bæredygtige valg ses enten som umulige på grund af tid: Der er ikke tid til at cykle, dyrke grøntsager, reparere eller lede efter genbrug.

Eller de bæredygtige valg ses som umulige på grund af penge, det bliver noget for de rigeste, som har råd til at købe den helt rigtige mad, håndlavede, lokale produkter, dyre elbiler osv.

For en del år siden levede jeg i perioder med vekslende mængder af arbejde, og derfor oplevede jeg meget konkret, hvordan jeg ENTEN havde penge ELLER tid. Jeg havde aldrig begge dele på en gang, enten manglede jeg tid, eller også manglede jeg penge. Jeg tænkte af og til på ordsproget ‘tid er penge’ og havde fornemmelsen af, at der var en eller anden form for dybere sammenhæng, uden at jeg helt kunne sætte fingeren på andet, end at man selvfølgelig skulle arbejde og dermed bruge tid for at tjene penge.

Det er tankevækkende, at langt det mest bæredygtige som regel er meget, meget billigt eller gratis, men det anses for så urealistisk, at det ofte ikke engang nævnes i debatten: nemlig at lave eller gøre ting selv.

Det kræver tid at lave ting selv, og det gør sammenhængen mellem tid og penge særlig interessant, hvis man gerne vil have mulighed for at tage bæredygtige valg.

Nu er det her ikke en blog om økonomi, men om bæredygtighed og permakultur i parcelhuset. Men min egen historie har vist mig, hvor meget vores muligheder afhænger af penge. Både i den enkelte husstand og i samfundet er penge en overvældende faktor for de valg, vi træffer, og ofte modarbejder det bæredygtige beslutninger.

Herhjemme hos os har vi en joke om, at alle interesserer sig for penge, men ingen interesserer sig for økonomi. Økonomi ses tit som noget underligt abstrakt og uforståeligt noget, som almindelige mennesker ikke har nogen magt over. Helt modsat har alle en holdning til penge, om noget er for dyrt eller for billigt, eller om de har eller tjener for få penge. Men det er svært, måske ligefrem umuligt, at ændre tingene uden at forholde sig til økonomi, både i husholdningen og i samfundet.

I de kommende ‘Pengene eller livet’- indlæg vil jeg skrive om emnet fra forskellige vinkler og præsentere forskellige kloge menneskers tanker. Jeg har valgt det ud, som har inspireret mig, men min mission er ikke at overbevise om, at et bestemt synspunkt er det rigtige. Jeg synes, at emnet er alt for komplekst til, at der findes lette løsninger eller færdige svar. Det er derimod mit håb, at andre bliver inspireret til selv at undersøge og tænke over økonomiske spørgsmål, og i sidste ende over, hvordan man indretter økonomien både i det nære og i de store fællesskaber, så det understøtter en bæredygtig udvikling.

2 kommentarer

  1. Så spændende! Især er det jo overraskende, trods indlysende rigtigt og tankevækkende at det mest bæredygtige også er det billigste. Ja det åbner helt sikkert nogle store spørgsmål om hvordan vi prioriterer ikke mindst vores tid. Glæder mig til at læse mere!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *