Kompostér din liguster med hügelkultur

Komposter din liguster, få frugtbar jord og måske et nyt forhold til din hæk! Hügelkultur er en super smart metode til at kompostere og dyrke samtidig; enormt praktisk i en lille parcelhushave med for lidt plads og for meget hækafklip. Og hvis du alligevel har tænkt dig at købe jord til højbede, kan du ovenikøbet spare både penge og arbejde.

Ordet hügelkultur kommer fra det tyske ord hügel, som betyder noget i retning af ‘lille høj’. Metoden går ud på at opbygge forhøjede bede af organisk materiale, hvor man komposterer og dyrker i eet hug. Det er et godt eksempel på at stable funktioner – altså at have flere funktioner i én, noget der kan have stor betydning i en lille parcelhushave, hvor pladsen er trang.

Et hügelbed opbygges normalt med større træstykker og stammer i bunden, derefter kommer finere grønt haveaffald og til sidst jord. Du kan søge på nettet efter hügelbed, hügelkultur eller odlingslimpa som det hedder på svensk, for at finde mere information.

Den metode, jeg viser her, er en tilpasning specielt til situationen med den store mængde hækafklip én gang om året. Derfor gør jeg ikke så meget ud af at opbygge bedet med store stammer i bunden, skrånende sider osv., selv om der kan være mange fordele ved et rigtigt opbygget hügelbed. For mig har det været vigtigt med en metode, som var hurtig og nem, som brugte de materialer, jeg allerede havde, og som havde fokus på det jeg gerne ville: at få komposteret en masse hækafklip og dyrke noget samtidig.

Hvis du har større grene eller træstykker fra haven, så gem dem og brug dem nederst i bedet, det er en god måde at få brugt endnu mere af det grønne affald i sin egen have. Jeg går nogen gange på jagt i nabolaget for at se, om der er nogen, der er i gang med at fælde træer eller buske, som gerne vil af med noget. Men ellers kan du også fint blot bruge det hækafklip, du nu engang har. Fordelen med hækafklip er, at det er forholdsvis fint, og derfor let kan pakkes nogenlunde tæt, i modsætning til grene og stammer, hvor man skal gøre sig mere umage med ikke at få store huller i bunken.

Det bedste er at gøre pladsen til bedet klar, INDEN du klipper hækken, da det sparer en masse arbejde. Vi anlagde nye bede i græsplænen, så mit eksempel tager udgangspunkt i dette. Hvis du allerede har en køkkenhave, som du vil anlægge hügelbede i, kan det også lade sig gøre.

Det første du gør, er at grave græstørven af, hvor dit bed skal ligge. GEM græstørven. Så graver du omkring 15-20 cm jord af og gemmer det også. Læg det nær bedet, men så du stadig nemt kan komme til med trillebør og redskaber. Hvis du som os har noget ren overskudsjord fra et andet projekt, behøver du kun grave græstørv af, de 15-20 cm jord skal blot bruges til at lægge ovenpå bedet til sidst (se tekst længere nede).

Græstørv gravet af, hvor nyt hügelbed skal ligge

Hvis du har planlagt at lave rammer til højbedet, gør du det nu. Ellers kan du også anlægge bedet direkte på jorden og kante med fx træstammer. Jeg har ikke prøvet dette, men der er fine eksempler at finde på nettet.

Ramme til nyt højbed

Når du har lavet din højbedsramme, lægger du evt store grene og træstykker i bunden. Pak dette materiale så tæt som muligt og undgå store huller.

Grene og træstykker i bunden

Og så er det tid til at klippe hækken. Når du har klippet hækken, samler du afklippet op i en trillebør og hælder det ned i højbedsrammen. Som regel er hækafklip så fint, at du ikke behøver gøre noget for at klippe eller komprimere det yderligere.

Hækafklip hældes direkte i højbedet

OBS: store mængder grønt affald som pakkes meget tæt, kan blive så varmt, at der går ild i, især i meget varmt vejr. Hold derfor øje med bunken det første stykke tid. Vi har dog lavet adskillige bede af denne type, og der er aldrig sket noget, heller ikke under hedebølge. Vi har lavet bede, som er endt med at blive ca. 35 cm høje, inkl. grene i bunden og jord ovenpå, i højbedsrammer på 1 x 3 meter.

Kom lidt jord mellem lagene, men gem så du stadig har til et 10-15 cm lag som afslutning (se tekst længere nede). Hvis du har noget kompost eller gødning, er det også godt at blande imellem lagene af hækafklip, hvis du vil have en højproduktiv jord, og organismerne i komposten vil speede nedbrydningen op.

Jord og gødning fra naboens kaniner kommet mellem lagene.

Men min erfaring er, at man også kan dyrke i sit bed uden, da det er grønt afklip, man kommer i, og det indeholder en del mere næring end fx grene og vissent løv. Man skal måske være lidt mere opmærksom på, om der skal gødes i løbet af sæsonen, hvis det er næringskrævende arter som squash eller græskar, men selv det har jeg haft held med i bede uden ekstra tilsat gødning.

Når alt hækafklippet er kommet i, kommer du græstørvene på med undersiden opad. Hvis du har noget finere haveaffald som afklip fra stauder, græs eller blade, så læg det ovenpå græstørvene. Til sidst kommer du 10-15 cm jord ovenpå.

Græstørv med undersiden opad. Her ovenpå kommes evt finere haveaffald og derefter 10-15 cm jord.

Vi anlægger altid vores bede på denne måde om sommeren i forbindelse med hækklipningen. Som regel venter vi med at dyrke i bedet til næste sæson. Vi lader det som regel ligge udækket et stykke tid, til det har regnet så meget, at det er blevet fugtet igennem. Så dækker vi det med sort plastic for vinteren for at udgå udvaskning af næring og fremspiring af alt for meget ukrudt. Øverst et lag fiberdug for at undgå nedbrydning af plasticen.

Sort plastic forhindrer udvaskning og ukrudt, fiberdug forhindrer solen i at nedbryde plasticen.

Det er ikke super rart at bruge plastic, og vi er faktisk begyndt at droppe det med held. Jeg tror, det kommer lidt an på, hvor mange ukrudtsfrø, der er i den jord, man lægger øverst, da det er ret demotiverende at bruge en hel sæson på at luge et bed uden noget i. Man kan evt. dække med et tykt lag organisk materiale i stedet for, for at undgå ukrudt. Hvis vi kommer plastic og fiberdug på, så fjerner vi det som regel om foråret nogle uger inden dyrkning for at lade regnen komme til og få evt snegle til at flygte.

Og så er vi klar til det sjove: at plante en masse dejlige grøntsager, som vi kan få glæde af hele sommeren! De kan godt have brug for et lille skud næring, når de plantes ud, men ellers er min erfaring, at selv sultne planter klarer sig i den jord, der er.

Første års dyrkning i det nye hügelbed.

Med tiden falder bedet meget sammen, og næringen bliver opbrugt. Så er det tid til at komme nyt hækafklip i og evt. bruge den kompost, der er dannet i bedet, andre steder i haven. Hvis man har tilstrækkeligt mange bede af denne slags, kan man lave en rotation, så årets hækafklip altid har et bed at blive lagt i, og planterne altid har næringsrig jord. Jeg har brugt det samme bed til dyrkning i tre år og planlægger at udskifte indholdet i år.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *